Hoe krijgt het Festival Classique het telkens weer voor elkaar. We weten het niet maar het is weer gelukt!  Men neme het prachtige tot de verbeelding spreken de vertellingen van 1001 nacht en een hele mooie concertzaal. Daar voegen we het onwaarschijnlijk goede Residentieorkest aan toe. Nu moet er nog een Sheherazade gevonden worden en die vinden we in notabene ons eigen Westland in de persoon van de Nederlands-Marokkaanse zangeres Karima el Fillali.

Het is het succes recept voor een werkelijk adembenemend mooie voorstelling over de verhalen van 1001 Nacht. Een verzameling sprookjes uit het Midden-Oosten, ingepakt in een overkoepelend verhaal. Of zoals in het Arabisch “alf laila wa-laila” letterlijk: “duizend nachten en een nacht”.

De sultan is bedrogen in de liefde. Uit wraak trouwt hij iedere avond een andere vrouw om haar vervolgens de volgende morgen te doden. De beeldschone Sheherazade weet aan dit wrede lot te ontkomen door hem 1001 nachten lang te verleiden met de mooiste verhalen. Uiteindelijk verovert zij zelfs zijn hart. “Sheherazade krijgt door haar vertellingen een stem. Dankzij haar verhalen, haar kunstvorm, worden de ogen van de sultan geopend voor haar menselijkheid”, zegt Karima el Fillali.

Nieuw, maar in de klassieke Arabische traditie

Het Residentie Orkest speelt alle vier de delen en Karima el Fillali zingt, begeleid door het orkest, nieuwe liederen in de klassieke Arabische traditie, die speciaal voor deze gelegenheid zijn gecomponeerd door Haytham Safia. De teksten, die het verhaal van Sheherazade volgen, zijn geschreven in samenwerking met de Palestijnse dichter Tarek Nasr. Dankzij adembenemende videoprojecties ontvouwt de muziek zich als een droom aan het publiek. Sven Arne Tepl, algemeen en artistiek directeur van het Residentie Orkest spreekt van “een hoogtepunt van het seizoen”.

Uitvoering: vrijdag 21 en zondag 23 juni brengt de Nederlands-Marokkaanse zangeres samen met het Residentie Orkest o.l.v. Nicholas Collon in de Kurzaal van het Kurhaus in Scheveningen 1001-Nacht, een betoverend concert rond het meesterwerk Sheherazade van Rimski-Korsakov.

Voor meer info en Tickets: http://Tickets & Info www.festivalclassique.nl

Advertentie
Advertentie Daily Classical
Advertentie Daily Classical
Advertentie Daily Classical
Advertentie Daily Classical