Als er één artieste is die voor haar gehele oeuvre het predicaat Cum Laude  hoorde te ontvangen is dat Caterina Valente.Caterina Valente is inmiddels achtentachtig jaar en een teruggetrokken bestaan in Zwitserland waar ze een prachtige villa bewoont aan het meer van Lugano. Ze zingt in 12 talen, speelt zeer verdienstelijk verschillende instrumenten. Heeft met alle groten der aarde opgetreden, heeft wereld hits gehad en films gemaakt.

Ze werd geboren in Parijs als dochter van de accordeonist Giuseppe Valente, en de muzikale clown Maria Valente. Na een gelukkige jeugd bij het circus waar haar ouders optraden Zette ze als zangeres en dansereshaar eerste stappen in de wereld van de showbizz bij het circus Grock. In 1953 haar eerste platenopnamen als zangeres van het orkest Kurt Edelhagen op het platenmerk Polydor en zou tussen 1954 en 1962 uitgroeien tot de bekendste schlagerzangeres.

Met de KLM aangekomen op Schiphol voor de uitreiking Edisongala


Tiptipitipso uit 1957 was begin 1958 haar eerste grote hit in de Lage Landen, gevolgd door Spiel’ noch einmal für mich Habanero, in het Frans Jéremie, met Une nuit à Rio Grande als b-zijde. In juli 1958 stond ze ook nog met Melodia d’ amore in de hitlijsten. In 1959 stapt ze over naar Decca. Daar begint haar zegetocht in Nederland pas echt. Met Tschau, tschau Bambina , de Duitse vertaling van Domenico Modugno’s San Remohit Piove, bereikt ze  in 1959 de eerste plaats en staat 6 maanden in de hitparade. Met Sweetheart, my darling, mijn schat/Bon giorno  (een guitige vertaling van onze eigen Gerrit den Braber) deed ze het nog beter; het nummer met het vertederende Nederlands bereikte eveneens de eerste plaats  en stond vervolgens maar liefst acht maanden in de hitparade. (kom daar nu nog maar eens om) 

Het grote Amerikaanse succes

Tot 1963 stond ze in de Lage Landen bijna onafgebroken in de hitparade met al of niet originele Nederlands- en Duitstalige nummers. Toen eind jaren zestig haar ster in Europa begon te tanen, trok ze naar de Verenigde Staten, waar ze via de Perry Comoshow al bekendheid genoot. Ze zong nu meer jazzy nummers en chansons en was ze met grote regelmaat te gast in TV shows. Legendarisch is haar TV optreden met Dean Martin waarin ze samen een duet zongen.

Dean Martin en Caterina Valente met de “One note Samba”

In 1974 gelastte ze een pauze in om haar zoon Alexander ter wereld te brengen en daarna trok ze verder de wereld rond, waarbij ze haar stemvirtuositeit etaleerde.
In de jaren tachtig trad ze regelmatig op in Duitse televisieshows, waarna het stiller rond haar werd. Uit die jaren dateert nog een potpourri van haar vroegere hits. Sindsdien leeft ze teruggetrokken in haar villa in Zwitserland, aan het meer van Lugano.

Advertentie
Advertentie Daily Classical
Advertentie Daily Classical
Advertentie Daily Classical
Advertentie Daily Classical