Malta, Gozo en het onbewoonde Comino. De eilanden liggen strategisch in het hart van de Mediterranee: 93 km ten zuiden van Sicilië en 288 km ten noorden van Afrika en dat is te merken.

De lente laat zich schoorvoetend in ons land zien waarbij regen en een gure wind nog steeds de boventoon voeren. Hoe anders is dat op Malta, gedurende de eerste maanden van het jaar lijkt het eiland te moeten bijkomen van de tropische temperaturen die er een groot deel van het jaar heersen. Want bij een aangename temperatuur van rond de tweeëntwintig graden en zo nu en dan een mals regenbuitje denken Europeanen al snel aan de meivakantie. Met de milde temperaturen rond deze periode en de uiterst lage vliegtarieven nodigt Malta natuurlijk uit tot korte vakantie naar dit eiland vol cultuur en historie.

Hoofdstad Valletta

Terwijl de piloot in de late middagzon de neus van ons vliegtuig  in de richting van het vliegveld van Valletta stuurt dwalen mijn gedachten af richting dit bijzondere eiland. De vestingstad Valletta, door de Maltezen Citta’ Umilissima genoemd (‘een stad gebouwd door en voor echte heren’), is de hoofdstad van Malta: een levendige stad die het bestuurlijke en commerciële hart van de eilanden is. In krap anderhalf uur loop je om de hoofdstad van Malta heen. Toch oogt Valetta imposant, zeker vanaf het water, met zijn massieve vestingwerken die opgetrokken zijn uit honingkleurige steen.

Upper Barakka Gardens

De Maltezer ridders oftewel de Johannieter orde

De basis voor de Johannieter Ridderorde werd zo’n 900 jaar geleden gelegd in Jeruzalem. In die tijd werd de handel met het Midden-Oosten beheerst door Italiaanse kooplieden. De kooplieden van het Italiaanse stadje Amalfi kregen toestemming om in Jeruzalem een kapel en een hospitaal te bouwen, gewijd aan Johannes de Doper en bestemd voor de geestelijke en lichamelijke verzorging van handelaren en pelgrims. Toen de Kruistochten op gang kwamen, konden ook de kruisridders voor hun verzorging aankloppen bij de Johannieters en in ruil daarvoor ontvingen de Johannieters pas veroverd land.  Vechten deden ze echter ook, vooral met de Turken. Nadat ze rond 1520 van Rhodos waren verdreven kwamen ze terecht op de het kale rotseiland Malta. Ze bouwden een vesting op het strategisch gelegen schiereiland, genoemd naar hun toenmalige aanvoerder, grootmeester La Valette. In Mdina, the Silent City werd een paleis voor de Grootmeester La Valette gebouwd.

Paleis van Grandmaster La Valette Mdina

Valletta daarentegen werd middels een vernuftig en overzichtelijk schaakbord-stratenplan, in van het water af bijna onmogelijk in te nemen fort verandert.  De erfenis van de ridders is nog overal terug te vinden: een en al forten, kerken en auberges -de paleizen waar de ridders woonden. Door die mooie bouwwerken oogt Valetta vaak als een grote Zuid-Europese stad, zowel buiten als binnen.

Het interieur van de St.Johns kathedraal is bijzonder, met prachtige reliëfs op de muren. De Karmelietenkerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door Duitse en Italiaanse bombardementen verwoest, maar in de jaren vijftig herbouwd in barokke stijl. Je kunt nauwelijks zien dat de gigantische koepel en het interieur pas vijftig jaar oud zijn. De hele stad werd trouwens zwaar beschadigd in de oorlog, maar alles is hersteld in een traditionele stijl. Wat volgens Maltezen nieuwbouw is, ziet er op zijn minst honderd jaar oud uit.

Malta ‘here we come’

Afgezien van de eeuwenoude historie hebben we natuurlijk ook nog het rijke muziekleven van Malta. Het Malta Operafestival en het Gozo festival Mediterranea beginnen zo langzamerhand wereldfaam te krijgen en ook het Valletta International Baroque Festival is inmiddels als vaste waarden van de grote Europese Festivals wezen gaan behoren. Maar er is véél meer.

Toen men omstreeks 3.500 voor Christus begon met de bouw van deze vrijstaande tempelcomplexen bestonden de Egyptische piramides of het Engelse Stonehenge nog niet ! De tempel van Ħaġar Qim en Gozo met als grote bezienswaardigheid ´een pré historische klok´. Omzichtig wordt ons uitgelegd hoe deze pre-historische klok gewerkt moet hebben en wederom bekruipt me het gevoel dat deze oermensen dit nooit op eigen houtje ontdekt kunnen hebben. Zou er dan misschien toch? Buiten gekomen staan we oog in oog met een tempel waarvan de stenen zo immens zijn dat we ze zelfs in deze moderne tijd niet zonder technische hulpmiddelen op elkaar hadden gekregen. Wilt u meer weten, of alvast een vakantie boeken? Ga dan naar http://www.visitmalta.com
Voor goedkope vliegtickets gaat u naar https://www.airmalta.com/home-nl-nlAdvertentie
Advertentie Daily Classical
Advertentie Daily Classical
Advertentie Daily Classical
Advertentie Daily Classical