In 1967 zaten we massaal voor de televisie om de Amerikaanse Soapserie Peyton Place te zien. De serie was gebaseerd op personages uit de boeken van Grace Metalious. De serie na de productie van twee relatief succesvolle bioscoopfilms die op deze boeken waren gebaseerd: Peyton Place en Return to Peyton Place.

Het was de springplank voor acteurs als Ryan O’Neal en Mia Farrow. Deze laatste verliet de serie al na het derde seizoen om te trouwen met Frank Sinatra. Daarna zou ze spelen in de film Rosemary’s Baby. Er werden 514 afleveringen van 25 minuten gemaakt, die tweemaal wekelijks uitgezonden werden op ABC in de periode van september 1964 tot juni 1969. In Nederland werd de serie door de AVRO uitgezonden – waarna TV10 begin jaren tachtig de serie nog eens opnieuw herhaalde.

Cast m.o.a. Barbara Parkins, Rodney O’Neal en Dorothy Malone

In de eerste aflevering stapt dokter Michael Rossi van de trein in Peyton Place. Hij is vanuit New York City gekomen om in het ziekenhuis te werken als chirurg. Het verhaal richt zich aan het begin van de serie voornamelijk op Allison. Ze is goed bevriend met buurjongen Norman, maar is verliefd op diens oudere broer Rodney en zoent hem. Allison’s moeder Constance merkt dit op en keurt de relatie af. Ze heeft een slechte band met haar dochter en is erg eenzaam sinds de dood van haar man.

Rodney is ondertussen kwaad als hij ontdekt dat zijn vader Leslie een affaire lijkt te hebben met diens secretaresse Julie Anderson. Rodney trouwt uiteindelijk met Julie’s dochter Betty, het populairste meisje van de klas.

In het midden van het eerste seizoen stapt Elliot Carson in de serie. Hij is de biologische vader van Allison en werd eerder veroordeeld voor de moord op zijn vrouw Elizabeth, hoewel het Catherine Peyton Harrington was. Catherine is de manipulatieve moeder van Rodney. Als Elliot zijn naam zuivert, trouwt hij met Constance. Later kregen ze een zoon die ze Matthew noemden.

De serie richtte zich een lange tijd op Rodney, die niet kon kiezen tussen Allison en Betty. Als Allison de stad (en de serie) voorgoed verlaat, kiest hij voor zijn echtgenote. Betty scheidt echter van hem en trouwt met de mysterieuze advocaat Steven Cord. Maar verlaat hem alweer snel om opnieuw met Rodney te trouwen. Dit zorgt voor een grote rivaliteit tussen Rodney en Steven. Later blijken ze halfbroers te zijn. Steven werd opgevoed door Hannah Cord, maar is de buitenechtelijke zoon van Catherine. Richting het einde van de serie stapt Jill Smith in beeld. Zij beweert Allisons baby op te voeden. Dit wordt echter nooit bewezen. Ze trouwt met Joe Rossi, Michaels jongere broer. Ook Martin Peyton is een belangrijk personage in de latere seizoenen. Toen Dorothy Malone, die Constance speelde, de serie verliet, draaide de serie voornamelijk om Michael. Hij wordt verliefd op Marsha Russell en wordt beschuldigd van een moord die hij niet gepleegd heeft.

photocredits courtesy family of DOROTHY MALONE

Geniet nog een keer van de prachtige intromuziek
Advertentie
Advertentie Daily Classical
Advertentie Daily Classical
Advertentie Daily Classical
Advertentie Daily Classical